Cryptocurrency en de criminele wereld

Veel mensen vinden cryptocurrency aantrekkelijk vanwege de eigen verantwoordelijkheden en het feit dat er geen tussenpersoon nodig is om transacties uit te kunnen voeren. Er is immers geen toezicht vanuit een centrale bank of autoriteiten, waardoor lage transactiekosten wereldwijd mogelijk worden gemaakt. Doordat er geen controle is, is cryptocurrency ook vatbaar voor criminaliteit.

Eenvoudig witwassen door niet-traceerbare transacties

Cryptocurrency is eenvoudig wit te wassen door criminelen. Er is immers geen informatie beschikbaar over de herkomst van het geld. De transacties worden versleuteld verstuurd, waardoor alleen de zender en ontvanger weten om hoeveel geld het gaat en waar het geld vandaan komt. Het is hierdoor niet traceerbaar, waardoor de integratie van het geld geloofwaardig is. Bij het verkopen van onroerend goed wordt immers ook veel geld verdiend, dus dit is een goed excuus voor veel criminelen.

De aankoop van cryptovaluta verbergt de herkomst van het geld

Geld witwassen begint in feite bij de aankoop van bijvoorbeeld Bitcoins. Het contant geld, welke verdiend is met criminele praktijken, wordt hierdoor omgezet naar een digitale valuta. Doordat de ene munt omgezet wordt in de andere is het niet meer te achterhalen waar het geld daadwerkelijk vandaan wordt gehaald. Doordat je winsten kunt behalen uit jouw investering, is de verdienste eenvoudig te verklaren. Daarnaast zou je een fictief bedrijf op kunnen zetten waarmee de inkomsten legitiem worden.

Autoriteiten helpen bij het opsporen van criminelen

Niemand hoeft te vertellen dat het witwassen van geld strafbaar is. Daarom worden er ook verschillende partijen ingeschakeld om het witwassen te voorkomen. Hoewel cryptocurrency anoniem is, wordt er toch informatie verschaft wanneer vermoed wordt dat er fraude in het spel is. Hiermee proberen brokers als Bitvavo te voorkomen dat consumenten de dupe worden van criminaliteit. Hiermee moet een veilige omgeving gecreƫerd worden voor jou als gebruiker van Bitvavo.